Всяка година в края на септември Световната антидопингова агенция (WADA) публикува

...
Всяка година в края на септември Световната антидопингова агенция (WADA) публикува
Коментари Харесай

Новият мелдоний

Всяка година в края на септември Световната антидопингова агенция (WADA) разгласява къс документ. В него е описът с веществата, подозрителни за WADA и по тази причина попадащи в мониторинговата ѝ стратегия (тя най-много изследва потреблението им в различни страни и спортове). Фактически мониторингът е един от стадиите, преди да се разгласи някое вещество за допинг и да се забрани потреблението му в спорта.

По информация на организация ТАСС в новата мониторингова стратегия с огромна доза възможност ще попадне и екдистеронът (екдистен), който през 2021 година може да стане новият огромен проблем за съветския спорт.

" Това не е мотив за някаква свръхтревога, само че въпреки всичко има учредения за безпокойствие - споделя зам. генералният шеф на съветската антидопингова организация (РУСАДА) Маргарита Пахноцкая. - Вече са оповестени резултати от проучвания на екдистерона, направени със средства, дарени на WADA. И в разнообразни среди се разисква слагането му под мониторинг. В същото време някои експерти смятат, че потреблението му в съветския спорт е неведнъж по-голямо, в сравнение с печално известния мелдоний. Русия в този момент би трябвало да е доста деликатна и на първо място Федералната медико-биологична агенция (ФМБА). По предписание от момента на включването на някое вещество в неразрешения лист до започването на налагане на санкции минават не повече от 3-4 месеца. Ако в края на септември екдистеронът влезе в листата за мониторинг, през януари към този момент може да бъде неразрешена субстанция. А точните периоди за цялостното му изчистване от организма не са известни. Затова не би трябвало да изключваме повтаряне на обстановката към мелдония ".

 

Мелдониевият призрачен сън

Мелдоният (милдронат), създаден в някогашния Съюз на съветските социалистически републики препарат за подсилване на сърдечния мускул, бе включен в мониторинга на WADA през септември 2015 година А от 1 януари 2016-а организацията го включи в забранителния лист. Според WADA мелдоният се приема в спорта за увеличение на издръжливостта при големи физически натоварвания и при силно нервно-психическо напрежение по време на надпревари.

През март 2016-а стана известно, че мелдоний е открит в допинг пробите на десетки съветски спортисти. Сред тях бяха огромни звезди като тенисистката Мария Шарапова, фигуристката Екатерина Боброва, състезателя по шорттрек Семьон Елистратов, плувкинята Юлия Ефимова. Всички те бяха дисквалифицирани за разнообразни периоди.

Повечето от уличените с мелдоний твърдяха, че са спрели да го употребяват преди 1 януари 2016 година, когато той бе неразрешен. На 13 април 2016 година WADA вкара оптимално възможно наличие на препарата в допинг пробите, защото бе изяснено, че следи от него остават в организма няколко месеца след прекъсването на приема. Мярката бе 1 микрограм на милилитър кръв. Вследствие на това ново предписание доста съветски спортисти (в това число Ефимова, Боброва и Елистратов) бяха оправдани.

На 30 юни същата година след направени цялостни проучвания WADA издаде нови рекомендации. Ако състезател е дал проба между 1 януари и 29 февруари 2016 година и концентрацията на мелдония в нея е по-малко от 5 мкг/мл, той може да бъде оневинен. Ако тестът е взета от 1 март до 30 септември 2016-а, допустимата централизация на препарата е 1 мкг/мл. Тестове след 30 септември, които открият каквото и да е количество мелдоний, водят до наказване на спортиста.

 

" Руската загадка "

" Много е значимо да не се повтори обстановката с мелдония - акцентира Маргарита Пахоцкая. - Сега към този момент би трябвало да се мисли за осъществяване на наши научни проучвания на свойствата на екдистерона. Но също по този начин да вземат участие и специалисти с огромен престиж в научните кръгове. И в случай че те стигнат до извод, че екдистеронът оказва помощ за възстановяване на спортните резултати, ще е необходимо бързо да се стартира осведомителна акция, тъй като у нас и до момента да вземем за пример има спортисти, които не знаят, че мелдоният към този момент е неразрешен ".

Чуждестранните донори, които през първата половина на 2019 година преведоха пари на WADA пари за проучване на екдистерона, считат, че той е допинг. Те упорито предлагат включването му в забранителния лист като анабол. По мнение на западни учени точно той е " съветската загадка ", благодарение на която руските спортисти са показвали високи резултати през 80-те години на ХХ век.

" В анализите, които имаме, не става дума за периодите за извеждане на препарата от организма. Ако се направи такова проучване едвам когато екдистеронът бъде неразрешен, то може да се окаже закъсняло. Трябва да се заемем с въпроса не когато удари гърмът, а авансово - споделя Пахоцкая. - За Русия едно такова проучване ще е огромен плюс. Аз съм подготвена да привлека задгранични учени за взаимно проучване. Учени, които са членове на медицинските комисии на МОК и WADA ".

 

Какво е екдистерон

Това е естествено съединяване със стероидна конструкция. При изследванията му са открити потребни за здравето свойства, както и резултатът му върху синтеза на протеини. В резултат са почнали да го използват във фармацевтиката като тонизиращо и метаболическо средство, а в спортното хранене - като препарат за повишаване на мускулната маса и възстановяване на физическите индикатори.

Първите проучвания на екдистерона са направени през 1976 година от руските химици Владимир Сиров и Анвар Курмуков. Била е маркирана способността му да ускорява производството на мускулни протеини. През 1988 година в Съюз на съветските социалистически републики е бил извършен пробен относителен разбор на екдистерона по отношение на стероида метандростенолон, който е посочил огромната анаболна интензивност на изследваното вещество.

На собствен ред през 2006 година в Съединени американски щати са изследвали спортисти за да се обясни степента на успеваемост на екдистерона. Резултатите обаче значително се отличават от изводите на руските химици, тъй като не са посочили нито повишаване на мускулната маса, нито увеличение на индикаторите на силата и издръжливостта. Свойствата на препарата в разнообразни години са изучавали също в Унгария, Чехия и Русия, само че нито едно от тези проучвания не би трябвало да се смята за изчерпателно по разнообразни аргументи (нарушени условия на провеждането на опитите, напълно дребни дози, потреблението на опитни животни вместо хора и т.н.). Затова и до през днешния ден няма общо мнение за успеваемостта на екдистерона в спорта.

Екдистеронът, който в Русия се продава свободно, интензивно се употребява от представители на спортове като бодибилдинг, лека атлетика, щанги, бокс и хокей на лед. При това препаратът е издирван освен от съветски спортисти, само че и от задгранични.

" Екдистеронът се отличава от мелдония по това, че той е измежду съставените елементи на доста от продаваните хранителни добавки - акцентира Пахноцкая. - Но не всеки път е написан на етикетите на тези добавки. Може да написа " дестилат от някакви треви " вместо " екдистерон " и така нататък Подобна секретност в бъдеще може да аргументи доста проблеми ".

В момента количества от препаратите " Екдистерон В ", " Екдистерон Голд ", а също по този начин и от анаболния препарат " Екдистен " се намират в складовете на Федералната медико-биологична организация и са позволени за приложимост. ФМБА само не разрешава на спортисти от националните тимове на Русия да употребяват сходни препарати и добавки, които са закупени от чужбина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР